Blog - Tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás

Hogyan növeljem meg számítógépem élettartamát?

Hogyan érdemes karbantartani számítógépünket? Mik azok az alapszabályok, amik betartásával megnövelhetjük számítógépünk élettartamát? Ezen cikkemben ezekre a kérdésekre adok néhány gyakorlati tanácsot. Tapasztalatunk szerint a meghibásodások 70%-a túlmelegedésből ered, melyek zöme megelőzhető lenne a rendszeres karbantartásokkal. Figyelem! Az itt leírtak nem helyes alkalmazása a számítógépe károsodásához vezethetnek. Ha bizonytalan, kérje szakember segítségét!

1. Milyen időközönként szükséges a karbantartást elvégezni?

Ez függ attól, hogy a számítógép milyen közegben van használva. Ha egy szobában vagy egy irodában használjuk, akkor évente egyszer, ha azonban olyan helyen, ami porosabb (pl. raktár, szerviz) akkor fél, vagy akár negyed évente is indokolt lehet a takarítás elvégzése. Hasonló a helyzet, ha hosszú szőrű házi kedvencünk van a PC-nk közelében.

A karbantartás célja, hogy a számítógép megfelelő szellőzését biztosítsuk. A legtöbb meghibásodás nyáron szokott bekövetkezni, amikor a hőmérséklet eleve magasabb. Ezért javasoljuk, hogy tavasszal csinálják meg a takarítást, hogy felkészülten várják a kánikulát.  

2. Fontos a megelőzés. Árulkodó jelek, amikor időszerű az átvizsgálás:

  • Árulkodó jel lehet, ha halljuk, ahogy gépünk dolgozik! Az elektronok nem csapják oda a talpukat haladás közben, így ha kedvencünk jobban búg, zúg mint szokott, akkor érdemes megvizsgálni az okát. Rendszerint ilyenkor a hűtőventilátorok kapcsolnak magasabb fokozatra, hogy biztosítsák a megfelelő hűtést. Ennek oka pedig könnyen lehet az eltömődött hűtőbordázat, ami miatt nagyobb fordulaton kell, hogy dolgozzanak a ventilátorok, ez okozza a nagyobb zajt, ami kiszűrődik gépünkből. Ha nem lépünk időben, akkor a lerakódott kosz hatására a ventilátor teljesen megállhat. Gyakori hiba, hogy ilyenkor megnyugszunk, hogy megszűnt a zaj, így megoldódott a probléma, pedig gépünk ilyenkor van a legnagyobb veszélyben, mert már nincs elégséges hűtése.
  • Ha nem folyamatosan halljuk a rendellenes hangosabb zúgást, arra is érdemes odafigyelni. Ha bekapcsoláskor néhány percig hangosabb a gépünk, majd a zaj csökken, az is utalhat eltömődött ventilátorra. Ilyenkor a ventilátor hőtágulása „oldja” meg egy ideig a problémát.  

3. Mire figyeljünk?

Takarítás a megfelelő eszközökkel:

Leggyakoribb hiba, hogy a számítógép takarítását egy szoba kitakarításához hasonló módon képzelik el. Az elmúlt 20 évben nagyon sok olyan esetet láttam, amikor az ügyfél jót akarva megpróbálta kitakarítani kedvencét, de nagyobb kárt okozott vele. Tilos a porszívózás! Azt hagyja a szőnyegnek. Az alaplapon és egyéb nyomtatott áramkörökön ugyanis számos olyan felületszerelt alkatrész van, ami egy pillanat alatt a porzsákban végzi és onnan már nem tudja elvégezni a neki szánt funkciót. Hasonló okból kerüljük a nagynyomású kompresszorokat is, mert ami jó egy autóguminak, az sokk egy számítógépnek. Az alaplapra lerakódott por eltávolítására használjuk ecsetet és egy sűrített levegő sprayt vagy kis teljesítményű kompresszort. 

„Porcica” egy vérbeli ragadozó:

A gépünkben nem csak a por okoz problémát, hanem a számítógép különböző hűtőventilátoraiban lerakódott „porcicák” is. Ez nem cuki házikedvenc, hanem rendszerint a hűtőbordázatban ragadt filc szerű réteg, amire sokkal könnyebben rakódik rá már a por is, ezzel nagy mértékben csökkentve gépünk hűtésének hatékonyságát. Ezért ezek eltávolítása elengedhetetlen.

WD40 a barátunk?

Gyakran találkozunk olyan számítógéppel, melyeket takarítás után befújnak WD40-el. A magyarázat egyszerű. A takarítást követő első indításnál gépünk még hangosabb, mint előtte. Ennek oka az, hogy a ventilátorokból a takarítás miatt kikerült a „csillapítás” a beleragadt por és kosz képében. Ilyenkor derül ki az, hogy a lapátok valamennyire deformálódtak, a csapágyazás kikopott. A tapasztalat az, hogy ezen a WD40 sem javít, maximum ideig – óráig. Károkat azonban a WD40-el is okozhatunk, hiszen a túl nagy mennyiséget a ventilátor kidolgozza magából, ami az alaplapra kerülve okozhat problémát. Találkozta olyan alaplappal, ami egy házilag végzett takarítás után tenyérnyi foltban úszott a WD-ben, ez mindenképpen kerülendő. Ha hangosak a ventilátorok, akkor érdemes újra cserélni. Néhány ezer forintos tételért cserébe hosszútávú és kompromisszummentes megoldást kapunk.

Zsír a zsír?

Tavasszal nagy fogyásnak indul a hővezető paszta üzleteinkben. A gondoskodó tulajdonosok ilyenkor a takarítás mellett leszerelik a bordázatokat is és újra pasztázzák azokat. Nálunk a bevett gyakorlat az, hogy a gyári pasztázást felesleges megbolygatni, hacsak nem szükséges. (pl. ventilátor csere esetén, vagy rendellenes melegedéskor) 1-2 évente újra pasztázni gépünket nem sok értelme van, mert annyi idő alatt nem öregszik el a réteg. Ha mégis újra kell pasztázni valamelyik hűtőnket, akkor az alap szabály az, hogy a hűtendő chip és a borda közé egy vékony film réteget kell képeznünk. A cél az, hogy a két fém felület között keletkezett apró légréseket kitöltsük ezzel a réteggel. Itt sem érvényesül a minél több annál jobb elve! Az IC közepére rakjunk egy apró pöttyöt amit az újbegyünkkel egyenletesen el tudunk kenni a teljes felületen. Az ujjunkra került hővezető pasztát legkönnyebben egy papír zsebkendővel tudjuk eltávolítani.

 

De ha inkább szakértőre szeretné bízni a dolgot, keressen minket bizalommal.

Kommentek
Még nem írtak kommentet ehhez a bejegyzéshez.
Komment írásához kérjük, jelentkezzen be!
Blog témakörök
Címkék